Serbian flag English flag Hungarian flag
Hívjon minket: +381 24 670 970
6th dec 2018 | by: JO

Megkezdődött a hanuka, a fény ünnepe a zsidó vallásban. A Szabadkai Zsidó Hitközség is ünnepelt és meggyújtották az első gyertyát a Zsinagóga kertjében lévő hanukiján.
Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkárának felvezetésével gyújtották meg az idén felállított hanukiját a szabadkai Zsinagóga kertjében.

A ceremónia után a Hitközség épületében is folytatódott az ünnepség. A hívőket terített asztal, műsoros, zenés est fogadta, a gyermekeket pedig az ilyenkor szokásos ajándékok. Az ünnepre idén is ellátogattak a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagjai is, akikkel a kapcsolat régóta fennáll. Deutsch Tibor, alelnök, Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség: „Mint minden zsidó ünnep: az összetartozásról szól. Mi is ennek jegyében örülünk neki, hogy látjuk a zsidó embereket, a sok zsidó fiatalt, gyereket. Sajnos Hódmezővásárhelyről ez nem mondható el; ott nagyon kevés a fiatal, itt viszont öröm látni, hogy mennyi van, és ezzel biztosítva van a jövője a hitközségnek.”

Hág háórim: vagyis a fények ünnepe. A hanuka a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmét, a jeruzsálemi szentély megtisztítását és újraavatását, valamint a nyolc napon át égő mécses csodáját hirdeti. A hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. Kovács Róbert, titkár, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Sokan úgy tartják, hogy a fény ünnepe, de ki kell hangsúlyozni, hogy a fények gyújtásán keresztül a csodát ünnepeljük, de valójában a legnagyobb csoda az, hogy szabadságot harcoltak ki a többszörös túlerő fölött.”

Az utolsó gyertyát a zsinagógakerti új hanukiján december 10-én gyújtják meg. A Hitközség

akkor is és az elkövetkező napokban is várja a híveket az esténkénti gyertyagyújtásokra.