Semes – gyermekprogramok

Sok éven át és több generáción keresztül a gyerekek először a Hederben, majd a Semes – Vasárnapi Iskolában, játékon és szórakozáson keresztül tanultak a zsidó ünnepekről, szokásokról, hagyományokról, szimbólumokról…

2020-ban, a koronavírus beköszöntével és az összejövetelek tilalmával a gyermeknevelés koncepciója az új körülményekhez igazodott. Annak érdekében, hogy a gyerekek részben elszigeteltek maradjanak, nyári tábort szerveztek a hegyen. Az oktatási program „sűrített” volt, ami nagyon jó megoldásnak bizonyult. A gyerekek oldott légkörben és játékon keresztül sok mindent megtanultak a judaizmusról, de volt idejük megerősíteni és ellenőrizni is a tanultakat. Emellett a gyerekek közelebb kerültek egymáshoz, és kialakult a zsidó közösséghez való tartozás érzése.

Az első táborban a gyerekeket a szigorú járványügyi előírások miatt szüleik kísérték el. A következő évben úgy döntöttek, hogy folytatják ugyanezt a gyakorlatot, ezúttal a szüleiknek is tartanak előadásokat és kerekasztalokat. 2021-től a tábort a tavaszi iskolai szünetben szervezzük meg.

A Shemesh-Mishpaha tábor megszervezését a holland humanitárius szervezet (JHF – Jewish Humanitarian Fund) társfinanszírozta, a program tervezését és megvalósítását a Haver Szerbia egyesület végezte.