Mágis

A mágis jiddis szó jelentése mágikus, varázslatos.

A MÁGIS kreatív Műhely a Szabadkai Zsidó Hitközség egyik kulturális programjaként alakult 2015. október 15-én. A műhelymunkák célja és értelme az, hogy a Hitközség érdeklődő tagjai számára kreatív munkával gazdagított tartalmas baráti találkozókat biztosítson. Külön figyelmet fordítanak arra a módszertanra, amellyel lehetővé teszik minden érdeklődő számára, hogy kívánságai és képességei szerint alkosson és hozzájáruljon a közös munka sikeréhez.

A műhelyek fő elve a hiddúr micva, azaz a parancsolatok (micvák) és a vallási rituálék végrehajtásának megszépítése. Ez a megközelítés vonatkozik többek között a Hitközség helyiségeinek díszítésére az ünnepek alkalmával, mint például Ros Há’Sáná, Szukkot, Hanuka, Purim és Sávuot. Ez az elv a judaizmus megismerését, a hagyományok, szokások, például a zsidó népművészet egyik eredeti megnyilvánulásának, a papírdíszkészítés megismerését, ápolását vagy megújítását jelenti. (Sávuoszlech és rojszelech, dekorációk Sávuot ünnepére).

A műhelymunkákon a fentieken túl különféle praktikus, dekorációs és hasznos tárgyak is készülnek. A kiválasztott témának megfelelően olyan iparművészeti technikákat alkalmaznak a munkában, mint a dekupázs, az üvegfestés, a műagyagok újrahasznosítása, az origami, a virágkötés, az ékszerkészítés stb. Készülnek még Purimra maszkok, férfi kipa és női csipke fejfedő és más. Mindezek mellett természetesen nem marad el a hagyományos zsidó sütemények, például a Hámán-tasen vagy a maceszból készült ételek kipróbálása sem.

Az elmúlt nyolc évben közel 150 kreatív műhely volt megtartva, és mintegy 20 olyan munkakirándulás is, ami a természetben vagy egy más hasonló csoporthoz csatlakozva valósult meg. Nagy figyelmet fordítanak az oktatási programokra, mint amilyenek például a zsidó témájú múzeumlátogatások, például Belgrádban, vagy Budapesten a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum voltak. Természetesen más városokban a zsinagógák meglátogatása is elengedhetetlen.

A MAGISH Facebook profilon meghirdetésre kerülnek a programok, illetve a műhelymunkák eredményei. Rövid szövegek fromájában a zsidóság történelméről vagy szokásairól, különösképp a zsidó konyhaművészet kultúrttörténeti érdekességeiről is kerülnek fel közlések. A kreatív műhely a Szabadkai Zsidó Hitközség épületében működik.

A szöveg szerzője és a műhelyek vezetője: Ružica Rudić Vranić