Szabadkai Zsidó Hitközség

Sinagoga iznutra

A mintegy 250 tagot számláló Szabadkai Zsidó Hitközség egyike a Szerbiában működő nyolc hitközségnek. 

A Zsidó Hitközség küldetése és célja a szabadkai zsidó élet folytonosságának biztosítása, a zsidó vallási hagyományok ápolása, a tagság aktivitásai számára biztonságos közeg teremtése, a rászorulók mindennemű segítése, a zsidó nevelés megszervezése, valamint a zsidó közösség képviselete  városunkban. 

A Szabadkai Zsidó Hitközség a tagság és a közösség pártfogói számára vallási, oktatási, hagyományőrző, művelődési, személyiségfejlesztő, sport- és más társadalmi tevékenységeket átfogó programokat szervez. Hitközségünk időnként Szerbia és a volt Jugoszlávia más városaiban működő zsidó közösségek tagjai számára is szevez közös rendezvényeket.

A Kábálát Sábát szombatfogadó istentiszteletet minden péntek este a Zsidó Hitközség épületének földszintjén található, úgynevezett kis zsinagógában tartjuk. Az ünnepi istentiszteleteknek is ez a színhelye, vagy kivételes esetekben a Nagyzsinagóga.

Snap 2015-01-25 at 00.15.22

A Szabadkai Zsidó Hitközség épülete 1902-ben, a monumentális Nagyzsinagóga építésével egyidőben épült. A belvárosban található, és mint értékes szecessziós építészeti örökség védelem alatt áll. Ezt az épületet is Jakab Dezső és Komor Marcell tervezte, akik a Nagyzsinagóga, a Városháza és több más szabadkai és palicsi épület megálmodói is voltak. E örökségnek köszönhető, hogy Szabadkát a szecesszió városaként ismerjük. 

Az épület eredetileg a Főrabbinátus épülete volt, majd a második világháború után a Szabadkai Zsidó Hitközség székhelye lett. A Zsidó Hitközség épületének bejárata a Dimitrije Tucović utcában van. Földszintjén található a kis zsinagóga, a színpaddal is rendelkező díszterem és a közösségi terem, valamint a 2018-ban felszerelt kóser konyha. Az első emeleten található a Zsidó Hitközség irodája, több szépen berendezett helyiséggel, köztük a könyvtárral. A Hitközségbe a Nagyzsinagóga udvarából is nyílik bejárat, amivel együtt egy építészeti egységet alkot.

Elnök

Végrehajtó Bizottságának tagjai

Ellenőrző Bizottságának tagjai