Serbian flag English flag Hungarian flag
Hívjon minket: +381 24 670 970

Rólunk

Home / Rólunk

A Szabadkai Zsidó Hitközségről

A SZABADKAI ZSIDÓ HITKÖZSÉG

Szabadkán zsidók 1775 óta élnek. A Szabadkai Zsidó Hitközség székháza 1902-ben épült, egyidőben a monumentális Nagyzsinagógával. A város szívében lévő épület védelem alatt áll. Kimagasló emléke a szecessziós építészeti stílusnak. A Nagyzsinagógát Jakab Dezső és Komor tervezte. Ők a szabadkai Városháza és a város több más jeles épületének a megálmodói is, melyekkel Szabadka kiérdemelte, hogy a szecesszió városának nevezzék.

A Hitközség mai épületében először a Szabadkai Főrabbinátus működött, majd a második világháború után a Szabadkai Zsidó Hitközség folytatta benne működését. A Hitközség épületébe a Dimitrije Tucović ucáról lehet bejutni. Az épületben működik a Kiszsinagóga, itt van a színpaddal felszerelt díszterem és a közösségi terem is. Az emeleten találhatóak az irodák és néhány szépen berendezett helység, könyvtárral, konyhával és vendégszobával. A Hitközségbe a Nagyzsinagóga udvaráról is be lehet menni, amivel így egy szerves egészet képez. A Hitközség székházának oromzata a felújítás után visszakapta eredeti alakját. Az épületbe földgáz üzemű központi fűtés működik.

Hitközség irodái minden munkanap fogadját a tagságot. A Szabadkai Zsidó Hitközség a város minden művelődési intézményével jó együttműködést igyekszik kiépíteni, így közös programokat szervez a Városi Múzeumma, a Városi Könyvtárral, vagy egyes iskolákkal, akik diákjai meglátogatják zsinagógánkat, vagy termeinkben könyvbemutatót, irodalmi estet szerveznek, illetve a Hitközség termei otthont adtak már számos szabadkai művész és kutatóval előadásának.

Állandó évi programunk az Európai Zsidó Kultura Napjához kapcsolódó Nyitott Ajtók rendezvény. Ekkor adunk alkalmat a szabadkaiaknak, hogy megismerjér a Hitközség munkáját és zsidó polgártársaik hagyományait.

LOGO