A Budapest Klezmer Band koncertezett Palicson

A Budapest Klezmer Band koncertezett tegnap este Palicson. A formáció 1990-ben alakult, hagyományos zsidó zenét játszik. Az esemény az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programsorozatának része volt. A továbbiakban könyvbemutatót, színházi esteket és koncerteket is tartanak. A rendezvényt szeretnék rendszeresíteni a következő években is, ezzel elősegítve, hogy a szabadkai lakosok megismerhessék a zsidó kultúrát.

Szerdán zsidó kántorok Zsidó lélek című koncertjét élvezheti a közönség a szabadkai Városháza dísztermében 18 órától. A hangversenyt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezi.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

Színes programokkal várják az érdeklődőket az egy héten át tartó Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon Szabadkán. Színházi esteket, koncerteket és könyvbemutatót is tartanak, szerda este hangversenyt szerveztek a Városháza dísztermében.

A szabadkai Városháza dísztermében szerda este budapesti zsidó kántorok léptek fel. A hangversenyen az érdeklődők többek között vallási témájú, valamint kifejezetten zsidó hagyományokat bemutató műveket hallgathattak meg. A rendezvényen zsidó imák, valamint jiddis dallamok is elhangzottak. A résztvevők közül sokan jártak már Szabadkán. Raáb Gábor: „Igazából otthon érzem magam, szóval igazán felemelő érzés, főleg ilyen gyönyörű épület falai között énekelni, nagyon fantasztikus.”

Róna Tamás vezető rabbi szerint az Alföldi régió zsidó közössége folyamatos kapcsolatot ápol a szabadkai zsidósággal. „Mint ahogyan az élet halad állandóan előre és újabb és újabb lehetőséget teremt arra, hogy e kapocs még erősebb legyen, úgy törekszünk ezt a fajta elkötelezettséget a jövőben is tovább erősíteni.”

Megtelt szerda este a szabadkai Városháza díszterme. A hangversenyre sokan voltak kíváncsiak. Szabadka polgármestere a rendezvény kulturális jelentőségét emelte ki. Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Egy újabb, szép színfoltja Szabadka kulturális életének egyrészről, másrészről megismerni más népek kultúráját, más népek hagyományait, azt gondolom, hogy minket is erősít, minket is gazdagít.”

A hangverseny apropója, hogy Magyarország ebben az évben a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnökségének tisztjét tölti be. A koncertet a szabadkai Zsidó Hitközség, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa közösen szervezte. Zsidó kulturális fesztivált először rendeznek Szabadkán. Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Először került megrendezésre, az oka pedig az, hogy Szabadka életéből a zsidók a deportálás során, 1944-ben eltűntek, viszont a kulturális életben mély nyomokat hagytak, mély nyomokat kell, hogy hagyjanak. Úgy gondoljuk, hogy Szabadka közönségének igénye van erre.”

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szombatig tart, a rendezvény zárásaként a Szabadkai Városi Múzeumban szombaton 18 órától bemutatják az Élettől életig – a holokauszton át című könyvet, mely a Forum Könyvkiadó és a Szabadkai Zsidó Hitközség együttműködésében jelent meg.