A GYEREKEKNEK ÉS A SZÜLŐKNEK SZERVEZETT TAVASZI OKTATÓTÁBOR

A Szabadkai Zsidó Hitközség a Holland Zsidó Humanitárius Alap segítségével 2020 óta szervezett zsidó tábort szervez a Szabadkai Zsidó Hitközség tagjainak, gyerekeknek és szülőknek. A Semes-Mispacha nevű tábort 2023. április 7. és 14. között tartották meg a Kopanik hegyen, melyen hat család vett részt.

A tábor hét izgalmas napot töltött ki, tele szórakoztató és változatos gyerekeknek szóló programokkal. Simona és Lara óvónők a Haver Serbia Civil Szervezet közreműködésével készített programja az idén a „zsidó otthonom” témát dolgozta fel.

Interaktív műhelyek keretében olyan témákat dolgoztak fel, mint a zsidó ünnepek és szimbólumok, a kóser étkezés vagy a zsidó értékek meghatározása. Sok szó esett a zsidó könyvekről. A játékok határok nélküliek voltak, de volt detektívjáték és sok más is.

A délelőtt folyamán a gyerekek és szüleik úsztak, sétáltak, sőt néhányan síelni is mentek. A délutáni órákat különféle műhelyfoglalkozásoknak és oktató játékoknak szentelték, az este pedig az előadásokra és a szülőkkel folytatott témabeszélgetésekre volt fenntartva.

A madrichim, a tanárok, Simona és Lara elmesélték, hogyan zajlottak egyes tevékenységek: „A következő kérdésekkel kezdtük: Mi az otthon? Mi kell ahhoz, hogy egy ház otthon legyen? és Melyek azok a fontos események, ünnepek, amelyeket a családdal töltesz? Ezt követően a Szombat témájával foglalkoztunk, és azzak, hogy mit jelent az a zsidóknak. Tekintettel arra, hogy a Szombatot örömmel és családi körben ünneplik, a foglalkozásba bekapcsoltuk a szülőket is, hogy velünk együtt játsszanak.”

„A tábor harmadik napjának témája a zsidó otthon és a zsidó ételek voltak. Megbeszéltük, hogy mik a zsidó otthon jellemzői, a különböző szimbólumok jelentését és fontosságát, amelyeket egy zsidó otthonban meg tudunk talélni. Milyen könyveket találunk a zsidó otthonban a polcokon, és milyen étel rotyog egy zsidó otthon tűzhelyén?”

„ Az utolsó nap detektívjátékkal kezdődött. Hoppá! A tanárok elvesztették a menórát? A gyerekek segítségével együtt bejártuk az egész szállodát és kerestük a nyomokat. Minden sikeres feladat után helyesen válaszolva vagy megoldva a zsidó témájú rejtvényt, a gyerekek megkapták a következő nyomot.P.S. A menórát egy pókháló födte üvegszekrényben felejtették 🙂”

Amikor a Szabadkai Zsidó Hitközségben a heti rendszerességgel működő Semes projektnek az új körülményekhez kellett alkalmazkodnia a koronavírus-fertőzés terjedése miatt, a program „sűrítése”  és kihelyezése jó megoldásnak bizonyult. Nyugodt légkörben a gyerekek könnyebben sajátíthattak el új ismereteket, megerősíthették a tanultakat, közösséggé kovácsolódhattak, hosszú távú kapcsolatokat alakíthattak ki egymással. A Semes-Mispacha tábor fejleszti az összetartozás érzését a Szabadkai Zsidó Hitközség következő generációja számára.

A gyerekek, valamint a szülők érdeklődése és aktivitása megerősíti meggyőződésünket, hogy a zsidó oktatásnak ez a modellje „teljes siker”.

Lara és Simona