A holokauszt áldozataira emlékeztek Zentán

A helyi zsidó temetőben rótták le kegyeletüket az emlékezők.

A holokauszt áldozataira való emlékezés egyik legfőbb feladata, hogy tanuljunk a múltból, hiszen a múltból merítve tudunk irányt szabni a jelenünknek és a jövőnknek – emelte ki beszédében Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere a holokauszt zentai áldozatainak emléknapján. Az eseményt vasárnap a helyi zsidó temetőben rendezték meg.

A zentai zsidóság szinte már akkor megsemmisült, amikor megérkezett Auschwitzba – mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében. „Akik visszajöttek, azokra emlékeznek a zentaiak. Azok tudják, hogy ki jött vissza. Nagyon kevés jött vissza. A zsidó közösség itt, Zentán lényegében megsemmisült ’44-ben. Azok, akik megmaradtak, próbálták még valahogyan tartani a zsidóságot, de ahogyan az idő múlt, az lett a vége, hogy Zentán tovább nincsen zsidó hitközség.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett a megemlékezésen. Az összetartás fontosságáról beszélt. „Ahogyan hallottuk a mai beszédben is, a zsidóságnak az a szép üzenete, hogy testvér a testvérre, egymásra vigyázzon, ember az emberre, közösség a közösségre.”

 A megemlékezésen beszédet mondott Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, aki kiemelte, fontos, hogy tanuljunk a múltból. „Soha többé ilyen gyalázatos, embertelen dolgok ne forduljanak elő, és az a dolgunk, hogy a fiataloknak is felhívjuk a figyelmét ezekre a múltbéli eseményekre, és hogy ők is és mindnyájan tanuljunk belőle.”
A beszédek után többek között a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Zentai Önkormányzat és a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége képviselői helyezték el az emlékezés virágait.