A szabadkai zsidók deportálásának 76. évfordulójára emlékeztek

– A második világháborút megelőző időszakban a szabadkai zsidóság a település iparának húzóereje volt. A háborúból 1080 zsidó tért vissza, és az előállt helyzetben korábbi szerepüket már nem tölthették be, viszont Szabadka város köz- és magánépületei a mai napig tanúskodnak a zsidóság hagyatékáról – fogalmazott Szabados Róbert a tegnap a szabadkai Zsinagógában megrendezett megemlékezésen.

Szabadka város képviseletében Bogdan Laban és Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára koszorúzott (Gergely Árpád felvétele)

Hetvenhat évvel ezelőtt június 16-án hatezer szabadkai zsidó deportálása kezdődött meg, és a településen minden évben ezen a napon emlékeznek meg a holokausztról, illetve azokról a helybeli zsidókról, akik lengyelországi haláltáborokban vesztették életüket. A tegnap a Zsinagógában megtartott megemlékezés a zentai Cor Jesu kamarakórus, illetve annak vezetője, Miklós Réka produkciójával vette kezdetét. Ezt követően Bogdan Laban, Szabadka polgármestere szólt az egybegyűltekhez, aki az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, túl magas árat fizethetünk azért, ha elfelejtjük azokat az eseményeket, amelyek a második világháború alatt történtek.

A polgármester felszólalása után Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke mondta el alkalmi beszédét, amelyben többek között az oktatás szerepét emelte ki.

– A megemlékezésnek fontos üzenete van az elkövetkezendő generációk számára. Az antiszemitizmus, a xenofóbia, a rasszizmus egyre erősebben van jelen a közbeszédben, a megemlékezés egy figyelmeztetés, amely gátat vethet ezen eszmék terjedésének. Tudjuk, hogy minden a szavaknál kezdődik, a zsidók üldöztetése is szavakkal kezdődött, és láthattuk, hogy mihez vezetett. Azért kell emlékeznünk, hogy ne kerüljön sor tettekre, és hogy tudjuk, mik a következményei a tetteknek – mondta Szabados Róbert.

A megemlékezés folytatásában a budapesti Dohány utcai zsinagóga kántora, Rudas Dániel énekelte el a 130. zsoltárt, majd Isak Asiel, Szerbia főrabbija mondott kaddist az elhunytakért.

A program következő részében a jelenlévők megkoszorúzták a Zsinagóga udvarán lévő emlékművet.