A szabadkai zsidók deportálására emlékeztek (videó)

Snap 2015-06-17 at 07.41.22

A szabadkai zsidók deportálásának 71. évfordulójáról emlékeztek meg kedden a helyi zsinagógában. A városból több mint 4000 embert hurcoltak el 1944. június 16-án.Ezzel a szégyenletes tettel szinte teljesen megsemmisítették Szabadka zsidóságát. A túlélők, a hozzátartozók, a zsidó hitközség, az önkormányzat tagjai és több helyi is részt vett a megemlékezésen. A túlélők sírva idézték fel emlékeiket arról, amikor a katonák kiparancsolták őket otthonaikból és tömegbe vergődve terelték őket az ismeretlenbe. Glavaški Zita is hét fivérével és szüleivel az utcára vonult. Úgy emlékezik, abban a pillanatban légitámadás miatt a szirénák is megszólaltak.„Mindenki állt ott mozdulatlanul. Amikor a sziréna megszűnt, akkor végre elkezdték az embereket hajtani az állomás felé.”
71 évvel később több százan jöttek el megemlékezni a szörnyű események áldozataira a szabadkai zsinagógába. Verssel, prózával és énekkel idézték fel az akkori történteket, a deportálást. Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség:  „A 4000 ezer zsidót deportálták. 45-ben visszajött valamennyivel több, mint 1000, azzal, hogy a nagyobbik része nagyon betegen jött vissza, és nem sokára meg is haltak. De annak a fele, amely visszaérkezett, 1948-ban, amikor megalakult Izrael állam, akkor az utolsó rabbival kivándoroltak Izraelbe.” Mára csupán 200-250 tagú a szabadkai zsidó közösség. Tevékenységükkel a 19. század közepétől egészen a 20. század közepéig, a deportálásig jelentősen hozzájárultak Szabadka arculatának kialakításához. Maglai Jenő, polgármester, Szabadka:  „A 20. század elején az a fellendülés, ami a valamikori aranykorban történt meg, az nagymértékben köszönhető azoknak a zsidó közösségi tagoknak is, akik hozzátették a részüket, úgy a kultúra, az építészet területén, és mindenképp az ipar és a kereskedelem területén is.”

A zsinagóga monumentális épülete nemcsak a zsidók jelenlétét hirdeti, ez nem csak a zsidók temploma, hanem a város szimbóluma is. Valamennyi szabadkai sajátjaként éli meg. Az országban Szabadkán emeltek először emlékművet a zsidó áldozatok tiszteletére. Az emlékmű az 1944-ben Szabadkáról elhurcolt, több, mint 4000 zsidóról emlékezik meg. A kései utódok azt mondják, ügyelnünk kell arra, hogy ilyen események többé ne forduljanak elő.