A VALAMIKORI JUGOSZLÁVIA TERÜLETÉN MŰKÖDŐ NŐEGYLETEK TALÁLKOZÓJA

A Szabadkai Zsidó Hitközség Nőegylete 2023. május 12. és 14. között Szabadkán rendezte meg a valamikori Jugoszlávia területén működő Nőegyletek találkozóját. A meghívásnak Nagybecskerek, Pancsova, Újvidék, Belgrád, Eszék, Zágráb, Split, Szarajevó és Szkopje zsidó közösségeinek nőtagozatai tettek eleget – összesen mintegy hetvenen.

A találkozó Szombatfogadó Kábálát Sábát istentisztelettel kezdődött a felújított Nagyzsinagógában, majd kiddussal és vacsorával folytatódott a Hitközség épületében. A szabadkai Hitközség Nőegyletének tagja, Sonja Stojković röviden bismertette a szabadkai Nőtegylet kalapításáról és történetéről.

Szombaton a rendezvény egy palicsi tanyán megszervezett és tambura zenekarral fűszerezett ebéddel folytatódott. 

Este a hölgyeket és a néhány hozzájuk csatlakozó férfi vendéget Nikola Salaćanin szórakoztatta, aki ismert zsidó dalokat adott elő. 

A találkozó utolsó napján a szabadkai dr. Margareta Bašaragin Nevezetes szabadkai zsidó nők témájú tudományos előadásra került sor, ahol mintegy 15 hölgy gazdag életrajzát érintett hasonló című kiadványából.

A Szabadkai Zsidó Hitközség Nőegyletének tagjai Ana Lazović vezetésével mindent megtettek, hogy a rendezvény gördülékenyen, jó hangulatban és finom sütemények kíséretében folyjon le.

A vidékünkön harmadikként 1852-ben alapított szabadkai zsidó Nőegylet fennállásának 171. évfordulójáról emlékeztek meg így.