CHANUKA: a szabadság és a fények ünnepe

A Chanuka a Purimhoz hasonlóan ritka örömünnep. Történelmi alapja egy sikeres kimenetelű felszabadító háború. A hasmoneus főpapok idejében, a hellenizált szírek elfoglalták a zsidó területeket és feldúlták a templomot, amelyben Zeusznak állítottak szobrot. Betiltották a zsidó vallás gyakorlását, ami oda vezetett, hogy egy eldugott faluban, Modiinban felkelés tört ki. A felkelés kiszélesedett és egy sikeres népfelszabadító háborúvá alakult. Miután a Makkabeusok háromévi háború végén Jeruzsálemet és a Szentélyt is felszabadították (i.e. 165-ben), megtisztították a templomot, de dilemmába kerültek, hogy fel tudják-e újítani az istentiszteletet, ugyanis a hétágú gyertyatartó, a menóra meggyújtásához nem volt elegendő olajuk. Az folyamatosan kell, hogy égjen, de csak egy napra való olaj volt. Úgy döntöttek, , hogy megkezdik a zsidó istentiszteletet, és csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napig kitartott, és addigra már tudtak újat készíteni. Ezért tart a Chanuka ünneplése nyolc napon át.

 

A Chanukát nyilvánosan kell ünnepelni. Hirdetni kell a győzelmet, a szabadságot. Ezt fényekkel, a chanukia, a nyolcágú gyertyatartó gyertyáinak meggyújtásával tesszük. Hillél rabbi iskolája szerint minden nap eggyel többet gyújtunk meg. A gyertyatartón valójában mindig egy lánggal több ég. Ez, a kilencedik a segéd-láng, amivel meggyújtjuk a rituálisan előírt lángokat a napok szerint. Ezek a lángok a szabadságot hirdetik. A minden nap eggyel több láng meggyújtása előrevetíti, hogy lesz jövőnk, az elnyomás ellen pedig érdemes fellázadni.

 

Szabadkán a Hitközségben péntek este, december 15-én ünnepeltük meg Chanuka ünnepét. A gyermekek az ünep negyedik előestéjén négy gyertylángot gyújtottak meg a samas-lánggal.

 

Ajándékosztás és közös jókedvű vacsora tette az estet és a Szombat megérkezését emlékezetessé.