Előadás a holokausztról a szabadkai Városházán (videó)

A holokauszt oktatásának közép-európai tapasztalatairól tartottak előadást a szabadkai Városháza dísztermében. A rendezvényen azt hangsúlyozták, hogy a második világháború alatt a zsidók ellen elkövetett szörnyűségeket soha nem szabad elfeledni.

Hatmillió zsidót meg többek között másfél millió zsidó gyereket is, és ezt hívják holokausztnak – így kezdte előadását Chava Baruch a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet kutatója. Véleménye szerint a holokausztnak többféle megközelítése is elterjedt világszerte. „A zsidókat azért irtották ki, mert zsidóknak születtek. Ez az alapvető kiindulópont. Mert csak a zsidók ellen volt egy végső megoldás kidolgozva.”

Magyarországon a holokauszt oktatása sokat fejlődött az elmúlt években. Takács Szabolcs Ferenc, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Magyarország: „2002 óta van kötelező holokausztoktatás az általános iskolai tantervben, illetve az világszerte komoly hírt kapott, hogy az idén a Pázmány Péter Katolikus Tudományi Egyetem is kötelező jelleggel írta elő a holokauszt oktatását.”

Szerbia kormánya fontosnak tartja, hogy a diákoknak értetően mutassák be a holokausztot. Roksanda Ninčić, külügyi államtitkár, Szerbia: „A holokausztot úgy kell bemutatni, hogy az befogadható legyen azon korosztály számára, akiknek előadják, azért hogy a következő generációknak folyamatosan a tudatában legyen az, ami a holokauszt ideje alatt történt, és mit jelentett ez.”

2015-ben Magyarország látja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki tisztjét. Ennek kapcsán a szabadkai magyar főkonzulátus több programot szervez. Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Ennek a szörnyű tragédiának a megismertetése, hiszen van olyan generáció, amelyik csak ezt csak hallomásból ismeri, nagyon fontos. Azért, hogy a tolerancia és a béke uralkodjon a 21. század Európájában, a mi feladatunk pedig, hogy itt szűkebben a Vajdaságban.”

Az IHRA elnökség záró programja Szabadkán a Budapest Klezmer Band fellépése lesz 2016 márciusában.