Felújítják a Zsinagóga belterét és a kerítést (videó)

Kőművesek tevékenykednek a szabadkai Zsinagógában. A napokban megkezdődött a beltér és az épületet körbevevő kerítés felújítása is. A tervek szerint 2017 decemberére befejeződnek a munkálatok.

Lepotyogott vakolat, csupasz oszlopok és kopott freskók – így néz ki most a szabadkai Zsinagóga belülről. A homlokzat felújítása után a napokban megkezdődött a beltér restaurálása is. Az épületet körbevevő kerítést is felújítják.

A padokat, a csillárokat, a lépcsőt és a burkolatokat, valamint a kőből faragott részeket is restaurálják. Gubicsák László, szabadkai vállalkozó: “Kézzel lesz festve az egész, bizonyos részeit szét kell szedni, ezeket a dobozokat, a zsanérokat beállítani, zárakat visszaállítani, számokat felpucolni és visszaszerelni. Tehát egyszerűen vissza kell állítani eredeti állapotába.”

Mindezt a magyar kormány támogatásával valósítják meg. Szűcs Balázs, a Magyar Nemzeti Tanács jogásza: “Az 500 millióhoz még 230 milliót ígért a magyar kormány, amiből teljes mértékben be tudjuk fejezni a zsinagóga belső szanálását, rekonstrukcióját, a külső udvar, tehát a kerítés és a tér rendezését is.”