A razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

Óbecsén 2024. január 31-én megemlékezést tartottak a razzia áldozataira emlékezve, amikor 1942-ben több mint 200 ártatlan óbecseit öltek a jeges Tiszában: zsidókat, romákat és szerbeket.

A razzia 82. évfordulóján az áldozatokra az egykori óbecsei zsinagóga és zsidó iskola helyén álló óvoda falán lévő emléktábla, majd pedig a Tisza parti emlékmű megkoszorúzásával emlékeztek.

Az 1942. évi januári razzia Újvidék és Óbecse mellett több más vajdasági települést is érintett. A hivatalos adatok szerint ekkor a jeges Dunában és Tiszában mintegy 4000 áldozat lelte halálát. Valószínű, hogy az áldozatok valós száma ennél is több volt.

Óbecsén a razzia 1942. január 27-én kezdődött. Óbecse polgárai közül aznap 128 férfi, 86 nő, köztük 19 idős embert és 15 gyermek végezte életét a befagyott folyóba. Erős fagy volt, -25 fok.

A példátlan bűncselekmény emlékére Óbecse polgármestere, Dr. Vuk Radojević, a Harcosszövetség képviselői és az óbecsei önkormányzat képviselő-testületének tagjai szóltak a megjelentekhez.

Az áldozatokra emlékezve imát mondot Kovács Róbert a Szabadkai Zsidó Hitközség előimádkozója. Furderer László esperesa katolikus egyház nevében imádkozott, míg a Szerb Ortodox Egyház az óbecsei Szent György templomban és a Tisza partján is gyászistentisztelettel emlékezett az áldozatokra.

A Tisza-parti emlékműnél Kovács Róbert a szerbiai zsidó közösséget és a Szabadkai Zsidó Hitközséget képviselve koszorúzott. Az emlékhelyen az Újvidéki Zsidó Hitközség képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.