Megemlékezés a szabadkai zsinagógában

79 éve Szabadkáról mintegy 4 ezer zsidót deportáltak és hurcoltak haláltáborokba – erről emlékeztek meg a szabadkai zsinagógában és helyezték el az emlékezés koszorúit a holokauszt emlékműnél.

A megemlékezésen Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke is beszédet mondott.

Valamivel több mint 6 ezer – ennyi lélekszámú volt a zsidó közösség 1944 előtt Szabadkán. Majd jött június 16-a és 4 ezer itt élő zsidót haláltáborokba hurcoltak, ahonnan csak kevesen tértek vissza élve. Rájuk emlékeztek a szabadkai zsinagógában. Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „A zsidó közösség sosem tudta megemészteni, megújítani magát attól, ami történt. Ezek a megemlékezések és a mai megemlékezés éppen azért fontos, hogy a jövő nemzedéknek megmutassuk, rámutassunk, emlékeztessünk mindig, hogy miért fontos, hogy tudjuk, hogy mi történt a múltban, mert a múlt, a történések a múltban halált, kínt, rosszat hoztak.”

Az akkor elkövetett borzalmak jóvátehetetlenek és nem enyhíthetők – fogalmazott dr. Pásztor Bálint. A szabadkai VKT elnöke kiemelte, óvakodjunk a gyűlöletkeltéstől, utasítsuk el és küzdjünk ellene. „Deportált zsidó polgártársaink megbélyegzett, kirekesztett, üldözött, meggyilkolt szabadkai lakosok, akiket először emberi méltóságuktól, majd anyagi javaiktól és végül az életüktől fosztottak meg. Hiányuk pótolhatatlan. Emléküket őrizzük és mindig tudni és értékelni fogjuk azt a sok szellemi és anyagi értéket, amivel hozzájárultak városunk társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődéséhez, gyarapodásához.”

Szabadkán örökké őrzik a történek emlékét – hangsúlyozta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere. A szabadkai deportált zsidók csupán egy kis része, mindössze mintegy ezren tértek csak vissza a második világháború után. „A nagy migráció következtében idővel csökkent a számuk, de köszönve azoknak, akik a városban maradtak, akik több százan voltak, Szabadkán megőrizték a zsidó hagyományokat, szokásokat, vallást és kultúrát.”

A visszatértek közül sokan Izraelbe, vagy a tengeren túlra emigráltak a háborút követően, így jelenleg a Szabadkai Zsidó Hitközség tagjainak száma mindössze 250 fő.