Mementó Magyarkanizsán

Közösségi megemlékezést tartottak Magyarkanizsán a holokauszt nem csak, de elsősorban magyarkanizsai áldozatai emlékére. Hetvennégy évvel ezelőtt 250 zsidót deportáltak az auschwitzi haláltáborba.

A községi önkormányzat és a Szabadkai Zsidó Hitközség által szervezett Mementón előbb egy rendhagyó történelemórát tartottak a vasútállomáson, amelyen a diákoknak részleteiben is meséltek az 1944-es tragédiáról.

Cseszkó Ákos, nyolcadikos diák, Magyarkanizsa: „Ez egy nagyon szörnyű esemény volt a második világháború közben és a végén, amikor a zsidókat elhurcolták Németország több részére is, Európában több haláltáborba is, több millió áldozatról van szó, szörnyű.”

A holokausztról a nyolcadikosok már tanulnak, de a tananyagon túl nem árt, ha rendhagyó módon, testközelből is átérzik az akkori szörnyű pillanatokat. Magyarkanizsáról mintegy 250 zsidót deportáltak. Kávai Szabolcs, történelemtanár, Magyarkanizsa: „A legfiatalabb egy, néhány hónapos ikerpár, a legidősebb egy 98 éves idős asszony volt. Nagy valószínűséggel ők már a több napos utat nem élhették túl, és mindössze 10 százalék, körülbelül 21 ember élhette túl a holokausztot.”

A vasútállomáson Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: „Egy olyan tragédia, amivel gyakorlatilag egy világ veszett oda, hiszen akkora emberveszteség volt, amit a zsidóság sose fog tudni a világ szintjén kiheverni.”

A történelemórát követően a diákok virágot helyeztek a vasúti sínekre, majd a megemlékezés a volt zsinagóga helyén álló épület falán lévő emléktáblánál folytatódott.

Egy alkalmi szavalat után az emléktáblára helyezték az önkormányzat, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Szabadkai Zsidó Hitközség és a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját.