MICHAEL KIRBY LÁTOGATÁST TETT A SZABADKAI ZSINAGÓGÁBAN ÉS A ZSIDÓ HITKÖZSÉGBEN

Michael Kirby amerikai nagykövet megtekintette a szabadkai zsinagógát és ellátogatott a Hitközségbe, ahol tárgyalásokat folytatott

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete kétnapos látogatásra érkezett Szabadkára. Tiszteletét tette a felújítás alatt álló Zsinagóga épületében is. A kisebbségek helyzetéről is tájékozódott. Kijelentette, Szerbiának törekednie kell arra, hogy megőrizze a gazdagságot, amelyet a sokféleség jelent.

Majkl Kirbi u poseti J.O.A Horvát és a Bunyevác Nemzeti Tanács székhelyére is ellátogatott a két napig Szabadkán tartózkodó amerikai nagykövet, Michael Kirby. Kedden a város polgármesterével találkozott, akivel a város fejlesztésének terveiről tanácskoztak. Szerda délután a Szabadkai Zsidó Hitközség és a rekonstrukció alatt álló Zsinagóga is sorra került. Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Ezt a látogatást hat hónappal ezelőtt kértük együttes levélben a polgármester úrral. Meghívtuk az amerikai nagykövetet, hogy nézze meg a Zsinagógát és mérlegelje, lehet-e valamilyen segítségre szert tenni az újjáépítésnél.”

A nagykövet a tervezettnél jóval több időt töltött a felújítás alatt álló Zsinagógában. Michael Kirby, belgrádi nagykövet, Amerikai Egyesült Államok: „Sajnos a múltban sokat szenvedett a zsidó közösség. Nagyon jó lenne ezt az épületet felújítva látni, sőt vele együtt azt a sokszínűséget is restaurálni, amely olyannyira jellemző Szabadkára.

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövetének elmondása szerint z országot erősíti és szebbé teszi a különféle kisebbség jelenléte. Hozzátette, elsősorban a magyarok jutnak eszébe, amikor Szabadkára gondol: felmenőjének egyike ugyanis saját bevallása szerint magyar származású. Az Egyesült Államok egyébként jövő héten ad ki jelentést Szerbiáról az emberi jogok helyzetére vonatkozóan.