Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

Csütörtökön este a Pannónia Vonósnégyes koncertjével nyitották meg a IV. a Őszi Zsidó Kulturális fesztivált a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében.

Már az első este teltház volt az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon Szabadkán. A szervezők a következő napokban is rendkívül színes és változatos programokkal várják az érdeklődőket.

Jellegzetes hangok, ízek, előadások, hamisíthatatlan hangulat. A rendezvény évről-évre más-más szegmenseit mutatja be a zsidó kultúrának, annak szabadkai gyökereit és történelmi hagyományait. A programokra vannak olyan érdeklődők is, akik már a kezdetek óta figyelemmel kísérik a fesztivált. Ružica Rudić Vranić: „Nagyon örülök, hogy végbevittük. Sok munka van betéve és végülis én a hitközségnek a tagja vagyok, úgyhogy minden fesztivált megtekintek és örömmel várok.”

Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára a programokról elmondta, hogy a felújított szabadkai zsinagógában koncertet, valamint a József és testvéreinek bibliai történetén alapuló zsidó musicalt is láthatnak az érdeklődők: „Az üzenet a Hitközség részéről 10 éve a nyitott ajtók rendezvénnyel az volt, hogy kinyitni a hitközség kapuit és megmutatni, hogy itt is emberek élnek, mi a Hitközség elhivatottsága, hogy mindazokat a zsidó hagyományokat, amit egy több ezres zsidóság Szabadkán képviselt az első világháború környékétől egészen a második világháborúban a Holokausztig, hogy ez a néhány tagja a hitközségnek hogyan tudja továbbörökíteni a város felé, az érdeklődő polgárok felé. Nekünk az nagyon nagy öröm, mikor a zsinagógát felújították; a szabadkaiak azt mondták, hogy az ő zsinagógájuk újul föl.”

A szabadkai Őszi Zsidó Kulturális fesztivál október 15-én a Photo-Reflexions kiállítás megnyitójával zárul a Kortárs Galériában.