Szabadka:Konferenciát tartottak a zsidók deportálásának emlékére (videó)

A szabadkai magyar főkonzulátus a deportálás évfordulója alkalmából megemlékezést szervezett, amelynek keretében konferenciát és előadásokat is tartottak. Június 16-án Szabadkán a második világháborúban deportált zsidókra emlékeznek. A megemlékezés napján előadásokat tartanak a holokausztról. A szabadkai Városháza dísztermében került sor a konferenciákra és az előadásokra. Súlyos következménye lehet a hallgatásnak és a közömbösségnek, ezt hangsúlyozták a megemlékezés résztvevői. Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség:  „Az emlékezés az élőknek van kitalálva, az emlékezés az élők tisztje. Ez az egyik a mitzvah-k közül, tehát meg kell emlékezni a halottakról. Itt Szabadkán szép hagyománya van ennek a június 16-ai emlékezésnek, ennek a gyász istentiszteletnek, vagy megemlékezésnek.”
Az oktatásban is fontos szerepet kap, hogy tudatosítsák a tanárok a diákokban, hogy mi is történt valójában a holokauszt alkalmával. Nem szabad, hogy megismétlődjenek azok a szörnyűségek, amelyek 71 évvel ezelőtt történtek, mondták a konferencia előadói. Szőnyi Andrea, igazgató, Zachor Alapítvány: „Semmiképpen nem elsősorban érzelmi hatást akarunk gyakorolni, hanem egyszerre szeretnénk három szinten fejleszteni a diákok készségeit, kognitív, affektív és morális szinten. Tehát az ismereteiket is bővíteni, az érzelmeikre is hatni, és bevonni őket morális szempontból is.”

Az emléknapon Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja köszöntötte a vendégeket. Emlékezni és emlékeztetni kell, emelte ki a főkonzul. „Nem szabad elfelejteni mi történt. Fel kell kutatni, el kell mondani milyen események vezettek el ehhez a szörnyű tragédiához. Meg kell emlékezni az áldozatokról, azért, hogy a jövőben ilyen események ne fordulhassanak elő.” Elsősorban az a cél, hogy ne csak előadások keretében, hanem tágabb körben is tájékoztatást nyújtsanak, mondta Babity János. Ezért szeptemberben a Szabadkai Magyar főkonzulátus koncertet, míg jövő márciusban zárórendezvényt szervez a megemlékezés alkalmából.