Szabadkára vezetett az új izraeli nagykövet első hivatalos útja (videó)

Szabadkára vezetett az új izraeli nagykövet első hivatalos útja szerdán. Miután találkozott a város polgármesterével, a helyi zsidó hitközségbe látogatott, ahol a közösség vezetőivel beszélgetett.Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke megtisztelőnek tartja, hogy az új izraeli nagykövet első hivatalos útja Szabadkára vezetett. “Nekünk fontos, mint zsidó hitközség, hogy meglátogatott bennünket és a beszélgetésben említette azt is, hogy lényegében a zsidó hitközség egy híd Szerbia és Izrael között, Izrael és Szabadka között.”

Alona Fisher-Kamm, izraeli nagykövet elmondta, a kultúra, a technológia és a turizmus is jelentős potenciált jelenthet a szabadkai zsidó közösség, a város és az ország fejlődésében. “Tárgyalásaink elsősorban a gazdasági potenciál kiaknázásáról szóltak. A csúcstechnológia területe mindkét fél számára fontos. Beszélgettünk a mezőgazdaságról és az agrártechnológiáról. Meg szeretnénk osztani izraeli tapasztalatainkat ezen a téren. A potenciális turisztikai lehetőségekről is tárgyaltunk, és mivel ellátogathattam ebbe a gyönyörű városba, azt tapasztaltam, hogy az izraeli turistáknak is érdemes ide eljönniük. A város sok jóval kecsegtet az izraelieknek.”

Céljuk továbbá, hogy megerősítsék a zsidóság örökségét és jelenlétét a régióban. A találkozón született egy elképzelés, hogy február elején Szabadkán Izraeli napokat szerveznek.