Újra kiadták Munk Artúr Bácskai lakodalom című könyvét (videó)

A szabadkai születésű író porvárosi történetét először 1961-ben jelentette meg a Forum Könyvkiadó. A zsidó származású költő és orvos születésének 130. évfordulója alkalmából és Lovas Ildikó író ötlete alapján nyomtatták újra.

Sokan nem is tudják, hogy Szabadka központjában áll Munk Artúr szobra. Kosztolányi Dezső és Csáth Géza mellett ő is Szabadka szülöttje. A Bácskai lakodalom című kötet az 1920-as évek Szabadkáját mutatja be. Hicsik Dóra, könyvtáros, Szabadkai Városi Könyvár: „Nagyon érdekes, rá lehet ismerni a korabeli emberekre, a korabeli Szabadkára. Az utcákra, a hangulatra, ami nem változott.”

A könyvbemutató során Lovas Ildikó író elmondta, őt Munk Artúr humora és empátiája ragadta magával. Az ő ötlete alapján nyomtatta újra a kötetet a Fórum Könyvkiadó. Virág Gábor igazgató: „Most indult egy új sorozat Újraolvasó címmel, amelynek az a célja és szándéka, hogy olyan kéziratokra, szerzőkre felhívjuk a figyelmet, amelyek bizonyos szempontból háttérbe szorultak.”

A második alkalommal megszervezett Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál számára a könyvbemutató ajándék a kiadó részéről, mondta Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetője. „Munk Artúr vajdasági származású szabadkai. Érdekes könyveket írt, érdekes személyiség. A Carpathián volt hajóorvos a Titanic szerencsétlenségekor. Szerintem ezért érdemes is, hogy megnézzük milyen ez a Bácskai lakodalom így újranyomtatva.”

A kötet a könyvbemutató alkalmából 40 példányban jelent meg, összesen pedig háromszázat nyomtatnak ki belőle.