Újraavatták a szabadkai zsinagógát

A Tóratekercs Tórafülkébe való elhelyezésével ismét imahellyé vált a patinás épület. A Szabadkai Zsidó Hitközség tagjai és a könyékbeli zsidóság képviselői már évtizedek óta vártak erre a pillanatra.

Szerbia főrabbija, Isak Asiel vezetésével vitték be a Tóratekercseket a szabadkai zsinagógába.

A tekercsek Tórafülkébe való elhelyezésével ismét imahellyé vált a patinás épület.

A szerbiai főrabbi ezután köszöntötte az egybegyűlteket és megáldotta a szentélyt. Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „Légy áldott, urunk Istenünk. Az univerzum királya, aki életben tartott bennünket. Hozzásegített minket ahhoz, hogy megéljük ezt a pillanatot. A pillanatot, amikor ismét hallani lehet majd a Tóra hangját, az éneket. Az új éneket Izrael gyermekei dalolják majd és velük együtt a világ összes lakója.”

A Szabadkai Zsidó Hitközség és a környékbeli zsidóság már 1979 óta várt erre a pillanatra – hangsúlyozta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke: „A környékbeli zsidó hitközségeknek ilyen nincs. Nincsenek zsinagógáik Zomborban, Nagybecskereken, Nagykikindán. Amikor a nagy zsidó ünnepek vannak, akkor ők gyakran jönnek ide. Egyetlen hely, ahol megélhetik saját zsidóságukat.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: ez a szakrális épület kapocs Isten és ember között: „Azt hiszem, hogy a mai naptól kezdve ez az épület is mássá fog válni, mint ahogy felavatásakor is más volt. Ezt a másságot, ezt kell tisztelnünk. Ebbe kell olyan tartalmakat behoznunk, amelyek méltóak egy szentélyhez, egy műemlékhez.”

Az, hogy most régi fényében pompázhat az épület, nagyszerű idegenforgalmi lehetőséget is rejt – fogalmazott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke: „Gyakorlatilag az a rendeltetés, amit a felújítás pillanatában a döntéshozók szántak neki, az ki fog teljesedni. Ugyanis ennek a felújított zsinagógának szakrális jellege lesz. Amit a mai nappal szerez meg azzal, hogy a Tórák bekerülnek a Tóraszekrénybe. Illetve lesz neki egy közéleti és idegenforgalmi tartalma is. Amit már a megnyitó óta próbálunk a köztudatba beépíteni. Azt látom, hogy elég nagy az érdeklődés a zsinagóga irányába.”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte: örömmel tölti el, hogy Szerbia és Magyarország segítségével Európa második legnagyobb zsinagógája úgy tündököl, mint megnyitása pillanatában. „Amit itt látunk, az egy fantasztikus dolog. Külön ízt ad a dolognak, hogy két kormány összefogásával újult meg a szabadkai zsinagóga. A valamikori történelmileg mondott Magyarországnak volt a második legnagyobb zsinagógája. A Dohány utcai az első, a második a szabadkai és a harmadik a szegedi. Egy fantasztikus épületet újítottak itt fel. A szerb és a magyar kormány közösen. Úgy gondolom, hogy ez Európának is példát adhat, hogy így kell csinálni.”

Az újraavatott zsinagógában a Jeruzsálemi Kántor Kórus adott koncertet.