Vonósnégyes nyitotta meg az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált Szabadkán (videó)

Az egy hétig tartó rendezvényen koncertek, kiállítások, városnézés és sok más kulturális program várja a látogatókat.Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idén már a szabadkai önkormányzat kiemelt jelentőségű rendezvénye.

A vasárnapi nyitóesten a Quattro Santi vonósnégyes adott komolyzenei koncertet. Klemm Anna, brácsa, Quattro Santi: “A ma esti műsorunkat úgy választottuk, hogy mindenkinek az ízlése szerint, rövidebb, ismertebb darabokat játszunk és nagyon élvezzük, reméljük, hogy a közönség is élvezni fogja.”

A szervezők egy héten keresztül várják az érdeklődőket a különböző kulturális programokra. A hétvégén például rendhagyó idegenvezetésre várják az érdeklődőket Szabadkán reggel 8 és este 6 óra között. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: “Kétnyelvű a plakátunk, tehát mindenki, aki szabadkai várunk. Mi úgy gondoljuk, hogy a szabadkaiak kétnyelvűek, tehát itt van szerb és magyar nyelvű produkció, a zene pedig összeköt mindenkit, a zene nyelve univerzális, mindenkihez szól és mindenki lelkét fölemeli. Tehát a szabadkaiakat célozzuk meg, meg szeretnénk mutatni azt, hogy a zsidó kultúra még itt van Szabadkán. Reméljük, hogy a jövőben, úgyszintén jövőre és azután a következő években is sikerül majd hasonló nívós produkciókat idehozni a városba.”

A fesztivál vasárnap ér véget, a zárórendezvény a Szabadkai Városi Múzeumban lesz. Baranyi Anna Telcs Ede éremművészete című könyvét mutatják be, amelyet egy előadás és érmekiállítás is színesít majd.

Előzmény:

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán (videó)

Szeptember 11-18 között a zsidó kultúra sokszínűségébe pillanthatnak bele mindazok, akik Szabadkára látogatnak. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál az idei évben is izgalmas programokat tartogat.

Az építészet, az irodalom és a zene zsidó vonatkozásait ismerhetik meg hétvégétől az érdeklődők. Vasárnap a Zsidó Hitközség épületében a Quattro Santi vonósnégyes koncertjével kezdődik a fesztivál.

Szeptember 12-én, hétfőn Munk Artúr Bácskai lakodalom című újranyomtatott könyvét mutatják be a Városi Múzeumban. Az eseményen a neves szabadkai származású orvos, író unokái is részt vesznek.

Szerdán a Városházán tartják a Második Szabadkai Kántorkoncertet. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára: “Nógrádi Gergely és kántortársai Budapestről lépnek fel. A támogatója ennek a koncertnek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Szeptember 15-én egy nagy meglepetést jelentő koncert lesz a szabadkai Zsinagógában. Mendelssohn 2. szimfóniáját adják elő a szegedi vendégeink.”

Szeptember 17-én egy izgalmas városnézésre invitálják az érdeklődőket. Ezen a zsidóság Szabadka ipari, művelődési, közegészségügyi és építészeti fejlődésében betöltött kevésbé ismert szerepét mutatják be. Este a Jadran Színpadon Predrag Edjus színész szórakoztatja a közönséget. A fesztivál 18-án, vasárnap Telcs Ede érmekiállításával és könyvbemutatójával zárul.