Zsinagógaépítészet – kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban (videó)

Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 címmel nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. Az építészettörténész és fotóművész Klein Rudolf munkáiból összeállított tárlat végigköveti a zsidók több évszázados vándorlását a térségben. A magyar kormány fontosnak tarja az országkép kultúrán keresztül történő építését. A szabadkai Zsinagóga felújítását mintegy 100 milló forinttal támogatja.
Klein Rudolf kiállítása egy időutazásra invitálja a látogatót. Végigkövethetjük a zsidók vándorlását a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia falvaiban és városaiban. A tárlat a Zsinagógák Magyarországon 1782-1918 című nagyszabású könyv alapján született. „A könyv az három évvel ezelőtt jelent meg a kassai Európa Kulturális Fővárosa manifesztációra a Magyar Építészek Szövetsége keresett valami alkalmas anyagot. A kiállítás nem teljes egésszében fedi a könyvet. A kiállítás sokkal szélesebb átfogású. A Kárpát-medencén kívül az egész Monarchiát magába foglalja.”
A Szabadkai Városi Múzeumban tartott kiállításon nyitóbeszédet Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke mondott. Hangsúlyozta, Kelet-Közép Európa bővelkedik szebbnél szebb zsinagógákban, de állaguk nem mindig megfelelő. A Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett szabadkai zsinagóga szinte már romos állapotban volt, de felújítási munkálatai most új lendületet kaptak. Heisler András: „A szerb kormányzat részéről és a magyar kormány és a magyar kormány is egy jelentős pénzügyi segítséggel támogatta a szabadkai zsinagóga renoválását. Ezen túl külföldrő, a tengeren túlról régi szabadkaiak, jó érzésű zsidók és nem zsidók is támogatják ennek az értéknek a megmentését.”

A települések arculatához világszerte nagyban hozzájárultak a zsidó építészek. A zsinagógáknaknak különleges jelentőségük van. A Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 című tárlatot Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke nyitotta meg. „Tudjuk, hogy sok helyen a zsinagógák, vagy annak romjai megvannak, de a közösség már nincs. Éppen ezért rendeztük ezt a kiállítást, amely tavaly már Kassán is látható volt, hogy megmutassuk, hogy a zsinagógák építészetileg, kulturálisan, közösségteremtő funkciójában milyen fontos szerepet töltöttek be.”
Magyarország kormánya különös figyelmet fordít az országkép kultúra általi javítására. Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára szerint ez a kiállítás a világ bármely táján méltóképpen képviseli Magyaroszágot. „Egy rész az építészeten és a fotóművészeten keresztül vallási és kulturális párbeszéd tud elindulni egy ilyen kiállítás kapcsán. A másik pedig, hogy egy olyan kultúrtörténeti kuriózum ez a kiállítás, ami megmutatja azt a zsidóságtörténetet, ami egyben egy kulturális történet is, méghozzá közép Kelet-Európa kulturális története.”
A Kelet-Közép-Európa zsinagógáit bemutató kiállítás megnyitójának résztvevői megtekinthették a Memento Geréb Klára című tárlatot is, amely a szabadkai zsidók deportálásának 70. évfordulója alkalmából készült.